کاشت مو برای کسانی که دچار ریزش موی ژنتیکی شده اند چیزی کمتر از یک معجزه نیست. زمانی بود که افراد مبتلا به طاسی با الگوی مردانه یا آلوپسی آندروژنیک مجبور به زندگی با ریزش مو و با استرس خفیف تا شدید و اعتماد به نفس کاهش یافته بودند که دلیل آن عدم انجام روشهای مناسب پیوند و عدم اعتماد به جراحان بود.
مطمئناً کسانی هستند که جلوی ریزش موی خود را میگیرند و اجازه نمیدهند که بر اعتماد به نفس آنها تأثیر بگذارد، اما کمبود گزینه برای جلوگیری از ریزش برای بقیه باعث میشود که آنها هرگز متوجه ارزش درونی و حقیقی خود نشوند. تحقیقات ثابت میکند که ریزش مو و طاسی منجر به استرس و حتی افسردگی در افرادی میشود که به طور ناگهانی احساس پیری و افزایش سن و زندگی بدون شادی نشاط میکنند. کاشت موی مدرن این مسئله را تغییر داده است ولی واقعا عوارض واقعی و خطرناک کاشت مو چیست؟
عوارض واقعی کاشت مو چیست ؟
روشهای کاشت مو که اکنون قابل دسترسی هستند، مقرون به صرفه، پیشرفته و دارای نتایج طبیعی و زیبایی هستند. با این حال، مانند هر عمل جراحی دیگری، عوارض مرتبط با کاشت مو نیز وجود دارد و قبل از اینکه این روش تغییر زندگی را انتخاب کنید، داشتن یک دید جامع در مورد آن مهم است و نه تنها تکنیکها بلکه عوارض مرتبط با آن را درک میکنید. بیایید با انواع مختلف روشهای کاشت مو شروع کنیم. امروزه اکثر جراحان از روش های FIT و FUT استفاده میکنند. کاشت مو به روش FIT شامل استخراج گرافتهای جداگانه از مناطق مقاوم در برابر ریزش موی سر و سپس پیوند آنها به نقاط طاسی است، در حالی که کاشت موی FUT شامل استخراج یک نوار پیوند، تجزیه آن به واحدهای جداگانه و سپس پیوند آن است.
در اینجا برخی از عوارض جانبی و عوارض موقتی مرتبط با روشهای کاشت مو آورده شده است و قصد داریم به پرسش چالش برانگیز عوارض واقعی و خطرناک کاشت مو چیست؟ پاسخ دهیم.
عوارض مربوط به جراحی کاشت مو
از دیگر عوارضی که قرار بود در پاسخ به عوارض کاشت مو مطرح کنیم، عوارض مربوط به جراحی کاشت مو است، که شامل موارد زیر میشود:
-
ریزش مو بعد از کاشت مو
بعد از جراحی کاشت مو، ممکن است 2-3 هفته پس از جراحی با ریزش مو مواجه شوید و حتی ممکن است تا ابتدای ماه ششم ادامه داشته باشد. رشد مو به طور کلی از ماه پنجم شروع میشود. ریزش موی بعد از کاشت مو موقتی است و ظرف چند ماه پس از جراحی مو به حالت طبیعی خود برمیگردد. این اتفاق یک وضعیت طبیعی پس از عمل است، اما گاهی ممکن است دائمی باشد که در بیمارانی که از قبل موهایشان در ناحیه پیوند وجود دارد اتفاق میافتد. استفاده از ماینوکسیدیل، فیناستراید یا استروئید ممکن است در کاهش بروز این مشکل کمک کند.
-
خونریزی بعد از جراحی
از دیگر عوارض کاشت مو میتوان به خونریزی اشاره کرد. وقوع خونریزی کاملاً نادر است، اما از آنجا که در طی جراحی برشهای کوچکی ایجاد میشود، گاهی اوقات خونریزی ممکن است اتفاق بیفتد. در صورت وجود خونریزی پس از جراحی، اعمال فشار بر روی ناحیه به مدت 10-15 دقیقه میتواند خطر خونریزی را کاهش داده و آن را متوقف کند. اگر به زخم فشار وارد میکنید، نباید آنقدر زیاد باشد که پیوندها را از بین ببرد. با این حال، اگر خون ریزی متوقف نشود، باید دوباره به جراح مراجعه کنید.
البته یک جراح خوب به شما اطمینان خواهد داد، که حداقل لازم نیست نگران خونریزی زیاد هنگام عمل جراحی و حتی بعد از آن باشید. اگرچه کمی خونریزی و جرب زدن بعد از عمل کاملاً طبیعی است و جای نگرانی نیست.
-
باقی ماندن جای زخمها
یکی از بزرگترین ترس های متقاضیان کاشت مو، جای زخم قابل مشاهده است. در روش FUT جای زخم قابل مشاهده است ولی در صورت استفاده از روش FIT، زخمهای کوچک، دایرهای و نقطه مانند از استخراج فولیکولهای منفرد باقی خواهد ماند که به مرور زمان ناپدید می شوند. وقتی موهای جدید در ناحیه اهدا کننده رشد میکنند، این موارد به راحتی مخفی میشوند.
در روش FUT، به دلیل استخراج نوار از ناحیه اهدا کننده، یک زخم خطی در پوست سر مشاهده میشود. این امر معمولاً به دلیل برداشت نوار و بخیه های آن می باشد. البته بعد از رشد موها در ناحیه اهدا کننده می توانید با یک دوره ترمیم کاشت مو روی اسکار ناشی از برداشت را با کاشت مو کاملا بپوشانید.
افرادی که مستعد کلوئید هستند، که پس از جراحی ممکن است در قسمت اهدا کننده با کلوئید یا یک زخم کمی برجسته ظاهر شود، این بیماران باید از قبل در مورد وضعیت خود به جراح اطلاع دهند تا اقدامات احتیاطی لازم انجام شود.
-
عفونت از عوارض کاشت مو
یکی از نگرانیهایی که برای هر جراحی وجود دارد، وقوع عفونت است. باید اطمینان داشته باشید که اگر یک کلینیک معتبر یا یک جراح خوب و باتجربه انتخاب کردهاید، عفونت بعد از کاشت مو اتفاق نخواهد افتاد. اما به ندرت و به دلایل زیر ممکن است عفونت بعد از کاشت مو رخ دهد :
- عدم رعایت بهداشت و مراقبت های بعد از کاشت مو
- وجودبیماری های زمینه ای مانند دیابت
- پوسته پوسته شدن بیش از حد سر بعد از کاشت مو
فولیکولیت در نتیجه عفونت قارچی یا باکتریایی است. فولیکولیت وقتی اتفاق میافتد که فولیکولهای مو مسدود شده یا مالیده شوند و یا عفونت ایجاد کنند و باعث قرمزی و برجستگی شود. فولیکولیت با داروهای موضعی یا خوراکی به راحتی قابل درمان است.
-
تورم یا ورم موقت پس از جراحی
این در واقع یکی از عوارض کاشت مو نیست بلکه عاقبت عمل جراحی است. بعضی از بیماران ممکن است تورم موقت در اطراف پیشانی و چشم را پس از عمل مشاهده کنند که ممکن است به مدت حداکثر ۵ روز ادامه یابد. ورم بعد از کاشت مو در طی چند روز شروع میشود و به آرامی از پیشانی به پلکها و بینی پایین میآید.
اگر چه این نوع تورم خوب به نظر نمیرسد اما ظرف چند روز به خودی خود فروکش میکند. این نوع ورم ممکن است به دلیل استفاده از محلول تومسی یا به دلیل لنفاوی این ناحیه یا به دلیل جاذبه باشد. میتوانید برای جلوگیری از تورم یا کاهش تورم، به مدت 4-3 روز از کیسههای یخ یا ماساژ پیشانی استفاده کنید.
-
بی حسیهای پس از جراحی
این مورد یکی از عوارض کاشت مو بسیار رایج است که بیماران ممکن است در چند روز اول جراحی احساس کنند. در حالی که برخی از بیماران قادر به احساس هیچ احساسی در پوست سر نیستند، برخی دیگر ممکن است احساس سوزش یا خارش داشته باشند. این اتفاق ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد، تا این حس رفع شود. ولی این اتفاق هیچ چیز وحشتناکی نیست، زیرا به طور کلی و خود به خود فروکش میکند.
-
درد موضعی
همانطور که در هر عمل جراحی دیگری درد وجود دارد، در حین جراحی کاشت مو نیز مقداری ناراحتی اجتناب ناپذیر است. چه کاشت مو به روش SUT باشد و چه روش FUT، در طول عمل فرد احساس خفیف و تقریباً بدون درد میکند. در حین جراحی، دوز و روش مناسب برای بی حسی موضعی تجربه جراحی راحت را تضمین میکند. هنگام تزریق بی حسی ممکن است از دستگاههای ماساژور یا ویبره استفاده شود. در FUT، ناراحتی یا درد ممکن است به دلیل جای زخم گسترده، بسته شدن زخم اهدا کننده تحت فشار باشد. اگر بیمار پس از جراحی دردی را گزارش کند، میتوان با کمک داروهای مسکن و داروهای ضد التهاب بر آن غلبه کرد و این مورد را از عوارض کاشت مو حذف کرد.
-
خارش
از دیگر عوارض کاشت مو خارشهای پوستی است، که یک مشکل بسیار رایج است که ممکن است پس از کاشت مو ایجاد شود. این مشکل میتواند در اهدا کننده و همچنین در منطقه گیرنده اتفاق بیفتد. خارش بعد از کاشت مو ممکن است به دلیل ایجاد پوسته در پوست سر باشد. استفاده از اسپریهای نمکی یا استفاده از شامپوی ملایم کودک یا داروهای دیگر ممکن است در کاهش این مشکل به افراد کمک شایانی کند. اگر این عارضه مشکل آفرین باشد، استفاده از داروهای آنتی هیستامین توصیه می شود. خشکی پوست سر را میتوان با روغن بادام تلخ یا ژل مرطوب کننده درمان کرد. البته باید مراقب بود که پوست سر خراشیده نشود یا مالش داده نشود چراکه باعث جدا شدن پیوندها و همچنین ایجاد عفونت میشود.
چگونه میتوان عوارض کاشت مو را کاهش داد یا به آنها دچار نشد؟
با رعایت دقیق دستورالعملهای بعد از عمل و استفاده از آنتی بیوتیکها، میتوان از بسیاری از عوارض جلوگیری کرد. اکثر این موارد نیز بسیار نادر هستند که با انجام پیوند از یک جراح مشهور و معتبر که قطعا جراحی را به طور تخصصی انجام میدهند، میتوان به راحتی از آنها جلوگیری کرد ولی در صورتی که با این عوارض کاشت مو مواجه شدید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
در کلینیک کاشت موی رونیا پروتکلهای دقیق بهداشتی دنبال میشود تا احتمال عوارض کاشت مو را به حداقل برسانیم و همچنین نتیجه مطلوب را به متقاضیان و مشتریان خود ارائه دهیم.
از جمله ویژگیهای منحصر به فرد این رونیا که باید قبل انتخاب آنها راجع به آن اطلاع داشته باشید، شامل موارد زیر است:
- حفظ استانداردهای بالای بهداشتی در مرکز و ضدعفونی مکرر اتاق ها و تجهیزات کلینیک
- وجود پزشک متخصص و جراحان با تجربه در مرکز رونیا و انجام کاشت مو توسط مجرب ترین تیم پزشکی تهران
- کاشت مو با آخرین تجیهزات و متد روز
- استفاده از آنتی بیوتیکهای پیشگیری کننده برای جلوگیری از عوارض کاشت مو